Senaste inläggen

Av Louise - 30 januari 2012 12:45

 

Har ju tidigare skrivit om trysundasåsen som är så god. Så förra veckan gjorde jag detta =)


Tina torsken och lägg den i en ungsform, koka potatis och riv morötter. Sedan så rör du ihop såsen och häller den över fisken (jag gjorde dubbelsats). In i ugnen på 175grader tills fisken är klar ;) 


Trysundasås

2dl matlagningsgrädde
2dl créme fraich
1st fisk buljongtärning
1/2-1dl dill
1/2-1dl gräslök
citronpeppar

Blanda ihop grädden, créme fraichen, buljongtärningen, gräslöken och dillen låt de koka upp.

Sedan tillsätter du citronpeppar, smaka av så att du känner att de smakar bra.


_________________________________________________________________________________________________

Allmänt · Fisk · Mat
Av Louise - 13 januari 2012 09:50


Trysundasås


2dl matlagningsgrädde

2dl créme fraich

1st fisk buljongtärning

1/2-1dl dill

1/2-1dl gräslök

citronpeppar


Blanda ihop grädden, créme fraichen, buljongtärningen, gräslöken och dillen låt de koka upp.

Sedan tillsätter du citronpeppar, smaka av så att du känner att de smakar bra.


Denna sås är kanongod och passar bra till lax och torsk =)



Av Louise - 11 januari 2012 19:50


Tittade på Lailas söta jul här om dagen =) Hon gjorde daim och jag blev såklart sugen på att prova jag me.

Kan erkänna att jag inte lykades helt, knäcken blev inte så hård som jag tänkt med de blev lika gott ändå ;)

Du behöver:


2dl socker
2dl sirap
2dl grädde
1msk smör
200g mörk choklad eller ljus choklad



Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka sakta till 145 grader och tills massan stelnat. Prova att göra ett kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Om det stelnar och blir hård är kolasmeten klar. Tag av från spisen och tillsätt smöret.

Bred ut massan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.


Temperera choklad: Smält 1/3 av chokladen i vattenbad, tag av från spisen och rör ner resterade finhackad choklad. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader.

Bred ut 1/2 av chokladen över kolaknäcken med hjälp av en palett, låt chokladen stelna sedan vänder du på den och bred ut resten på den sidan.

Skär eller bryt daimen i bitar när den stelnat helt.


Förvara i rumstemperatur.


Av Louise - 4 januari 2012 14:39



   

Här kommer de vi åt till nyår =)


Hasselbackspotatis


8 st (ca 600 g)  jämnstora potatisar

2 msk smör eller flytande margarin

0,5 tsk salt

0,5 dl ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen.

Skär i tunna skivor men inte helt igenom. Jag lägger potatisen tex i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.

Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör på varje potatis.

Ställ in mitt i ugnen i 25 minuter.

Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt och ströbröd.

Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk.


Konjaksås


2 krm svartpeppar

1 msk smör eller margarin

3 msk konjak

2 1/2 dl vatten

2 msk kalvfond

2 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

2 tsk soja

ev salt

Gör så här

Skala och finhacka löken. Fräs lök och svartpeppar i matfettet i en kastrull.

Häll på hälften av konjaken, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka ca 5 min.

Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min.

Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt.


Till detta stekte vi fläskfilé, det blev mumms =)


Kött · Mat
Av Louise - 30 december 2011 14:27

Nu var de länge sedan som jag bloggade man har tänkt att försöka att komma igång igen ;)


Här kommer ett lätt recept på en tonfiskgryta som jag brukar göra  :)


Till 3-4port behöver du:

1-2 burkar tonfisk

1 förp krossade tomater

1/2 lök

1 tomat

1/2 vitlök

Lite tomatpure

Salt och pepper


Börja med att sätta igång riset eftersom detta går rätt fort att röra ihop =)


Hacka löken i småbitar och fräs sedan den i smör.

Om man vill ha vitlök i så pressar man i den nu, inget måste de går lika bra utan.

Hacka tomaten till lagoma bitar och tillsätt den, sedan häller du i de krossade tomaterna och låter de koka upp. Tillsätt tomatpure, salt och peppar efter smak, sedan tillsätter du tonfisken och du väljer själv hur mycket du vill ha i. Jag brukar ta 1 burk eller 1,5 burk. Se bra till att inte röra allt för mycket efter att du tillsatt tonfisken då smular den sönder lätt.


Servera med sallad.


Hoppas de smakar =)







Allmänt · Fisk · Mat
Av Louise - 17 maj 2011 13:22

Lätta och snabba såser!


Här kommer några såser som jag tycker om att göra =)

Jag skippar majonäsen i mina såser eftersom jag inte gillar det spec mycket :P

Men om man vill så kan man självklart blanda i lite själv, de är bara att pröva sig fram.


Vitlökssås:

2,5dl Creme fraich

1-3 vitlöks klyftor (Beroende på hur stark smak man vill ha!)

1/2 -1msk flytande honung (Blir en mildare och lite sötare smak på såsen)

Salt & pepper efter smak


Blanda Creme fraich och honungen.

Pressa sedan i vitlöken. Om du är osäker på hur många du ska ta i, blanda klart allt och ställ sedan in den i kylen ett tag. Smaka sedan av den och känn efter om du ev. ska pressa i en till.


Fetaostkräm/sås:

2,5dl Creme fraich

1st block fetaost

1/2 -1msk flytande honung (Blir en mildare och lite sötare smak på såsen)

Salt, peppar och salladskrydda


Smula sönder fetaosten och blanda ner den i crem fraichen.

Rör ner honungen och salta, och peppra efter behag.

Har svårt att säga hur mycket salladskrydda du ska ta eftersom jag höftar.

Så de bästa är att smaka av ;)


Något som jag tycker är gott är att göra rotfrukter i ugnen, pensla pesto på lax och sedan in i ugnen. Till så har jag sallad och fetaostkrämen/sås. Mycket gott!!


Passar även bra till grillat!


Citronsås:


2,5dl Creme fraich

Citronpeppar

Saften av en citron

Honung


När jag gör denna sås så smakar jag av hela tiden för att få till den rätta smaken som jag vill ha. Därför har jag inte några riktiga mått att gå efter.


Så pröva er fram till eran smak ;)


Passar mycket bra till fisk.


Hoppas att ni gillar någon utav dom =)

Lär komma flera såser framöver, har en jättegod Pestosås som jag brukar göra men kommer inte ihåg hur mycket det ska vara av allt. Håll koll så kommer den upp längre fram :D



Av Louise - 1 februari 2011 20:06


Bakade den goda kladdkaka i helgen =) Mumms!!

      


Kan verkligen rekomendara denna till chokladälskare :D

 

Receptet hittar ni HÄR!!



Av Louise - 25 januari 2011 20:36


Äggtoddy ā la Mannerheim =)


  


Provade på detta i helgen =) Mycket gott!!


Receptet hittar du här:  Äggtoddy ā la Mannerheim.

 

  

 

 

Ovido - Quiz & Flashcards